sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Mielipidepostaus: Virheet keppariratsastuksessa

Tämä on mielipidepostaus, jos sanon että mielestäni nämä ovat virheitä ja itse teet niin, ei tarkoita että haukun sinua ym!
 
Niin kuin oikeillakin hevosilla ratsastaessa, myös keppareilla esim huono ryhti on virhe. Keppareilla pyritään ratsastamaan realistisesti ja siksi itse ainakin kiinnitän huomiota asioihin joihin myös oikeilla hevosilla pitää huomioida ja yritän korjata virheitäni. Listaan nyt tähän asioita jotka mielestäni ovat virheitä keppariratsastuksessa.
 
Esteillä:
 
- Liika myötääminen. Näyttää hassulta ja ei ainakaan kisojen tyyliluokassa tuo sijoituksia. Pienille esteille riittää pieni myötääminen ja keppareilla ei välttämättä tarvitse pienillä myödätä ollenkaan, toisin kuin oikella hevosilla.
- Liitovaiheessa jalkojen vääntyminen. Isoilla esteillä tämä on ymmärrettävää mutta silti pyrkimys on saada jalat suorasti. Taas kerran vääntyminen näyttää hassulta ja saattaa myös aiheuttaa lonkka- sekä polvikipuja.
- Ohjien liika kiskominen. Kun juuri puhuttiin liiasta myötäämisestä, tämä on sen vastakohta. Kepparista ei ole kauhean mukavaa että sen pää vedetään kiinni kaulaan, se huonontaa hieman täyttöä, rikkoo suitsia ja pilaa ratsastajan ryhdin. Se saattaa myös häiritä tasapainoa ja on hyvin mahdollista että kepparilta lähtevät kuolaimet suusta, etenkin turparemmittömissä.
 
- Löysyys ja askelten epäaktiivisuus. Jos laukkaat löysästi, ponnistat laiskasti tai siirryt esteeltä toiselle liian hitaasti, syyllistyt tähän virheeseen. Jos huomaat olevasi liian epäaktiivinen, korjaa asia lisäämällä tempoa ja käyttämällä enemmän lihaksia.
 
Kouluratsastuksessa:
 
- Huono ryhti. Kouluratsastuksessa ei voi näyttää selkäkipuiselta vanhukselta vaan kehon pitää olla ryhdikäs. Hartiat taakse, selkä suorana ja pää pystyssä katse edessä.

- Huolimaton meno. Löntystely ei kuulu kouluratsastukseen. Kouluratsastus näyttää helpolta mutta siinä tarvitaan paljon lihaksia ja se on todella raskasta. Voin myöntää että itselläni ei ole tarpeeksi hyvä kunto että jaksan mennä passage- tai koottua ravia 5 kierrosta putkeen, omat voimani riittävät hädin tuskin kolmeen kierrokseen. Silti pyrin aina kokoamaan ja käyttämään pieniä lihaksiani jotta nekin joskus kasvaisivat.

- Tahdittomuus. Tämäkin liittyy laiskuuteen ja kokoamiseen. Tahdittomuus tarkoittaa että hevonen vain ravaa tai laukkaa tai kävelee eikä siinä ole mitään kokoamista tai pontevuutta. Tahdin saaminenkin vaatii lihaksia mutta kun saa tietyn ilmavuuden ja lennokkuuden ratsastukseen, se näyttää todella hyvältä ja kauniilta.
 
Yleisesti:
 
- Kyynärpään ja käden heiluminen ja vispaaminen. Jos käsi heiluu rumasti on syytä tarkistaa se. Käden heilumisen korjaaminen on aika helppoa verrattuna esim. ryhdin korjaukseen. Täytyy vain koko ajan ajatella että käsi pysyy kiinni kyljessä ja kiinnittää siihen huomiota jos se alkaa taas vispaamaan.

- Yrittämisen puute. Jos sinua ei vain kiinnosta, olet täysin kyllästynyt yrittämiseen etkä mitenkään jaksaisi nousta näiden jalojen keppieläinten puiseen selkään, sinun täytyy miettiä, että riittääkö motivaatiosi harrastuksen jatkamiseen. Jos et haluakkaan enää harrastaa keppareita, sinun ei tarvitse myydä kaikki kepukoitasi vaan voit pitää vaikka kaikki jos haluat ja ratsastaa niillä sitten joskus jos tekee mieli. Sinun on turha yrittää pysyä aktiivisena jos sinua ei vain kiinnosta eikä miellytä enää.

Tässä oli nyt muutamia virheitä ja älkää ottako itseenne. Itsekin syyllistyn näihin monesti mutta kun ne tajuaa, niistä oppii. Muista aina että kun otat palautteen vastaan ja mietit saamiasi parannusehdotuksia ja kommentteja, olet pian paljon parempi ja kehityt nopeasti!

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Nyt kun luki tätä ni rupes miettimään, että miltäköhän se mun meno oikein näyttää :D

    VastaaPoista